De nominerte til Årets Internasjonale Suksess 2021

Spellemann og Music Norway presenterer de fire nominerte til Årets Internasjonale Suksess.

Skrevet av Kristiane Lunde 16.02.2022

Årets Internasjonale Suksess 2021
Nominert til Årets Internasjonale Suksess 2021

Årets Internasjonale Suksess skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Generell kommersiell, faglig og musikalsk suksess skal vektlegges, herunder musikksalg, radiospillinger, listeplasseringer, konserter og medieomtale i utlandet, men stort gjennomslag i nisjer skal også kunne kvalifisere. Samarbeid med norsk støtteapparat og deling av kunnskap og nettverk vurderes også.

Prisen Årets Internasjonale Suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport. Prisen består av Spellemannharpe og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet. Vinneren skal gi dette videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen til vedkommende. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Tidligere prisvinnere er girl in red (2020), Lise Davidsen (2019), Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De nominerte er:

Anne Judith Stokke Wiik ÅIS21
ANNE JUDITH WIK

ANNE JUDITH WIK

Juryens begrunnelse: Når The New York Times skriver en hyllest til svenske låtskrivere som høster stor suksess med globale K-Pop hits blir det pekt tilbake til Norge for å forklare hvordan Norden har skrevet seg inn i K-pop’ens enorme internasjonale suksess. Grunnen til det er låtskriverteamet DSign fra Trondheim med Anne Judith Wik i spissen. Wik har i en årrekke stått bak noen av de alle største hitlåtene til store asiatiske popstjerner som Girls Generation, Twice mfl. Hun har fått to Grammy-nominasjoner og vært involvert i låter som til sammen har streamet milliarder og hatt 41 topp-plasseringer på diverse Billboardlister.

I 2021 har Anne Judith vært medlåtskriver på over 20 utgivelser som til sammen har solgt over 2,2 millioner fysiske album. Og dette i streamingens- alder! Anne Judith har vært instrumentell i opprettelsen av studiokomplekset “Musikkbyen” i Trondheim på Pir 2 og er svært aktiv i låtskrivercamp-konseptet Trondheim Song Expo hvor hun gir nye norske låtskrivere og produsenter tilgang til sin kunnskap og kompetanse i det asiatiske musikkmarkedet.

Anne Judith Wik har i en årrekke vært med på å sette Norge på kartet internasjonalt og da spesielt innen K-POP og J-POP hvor hun betraktes som en pioneer. Gjennom sin karriere som låtskriver har hun solgt ca 35 millioner fysiske album, to grammy nominasjoner, flere milliarder streams og totalt 49 #1 plasseringer på forskjellige Billboard-lister.

Bendik Giske ÅIS21
BENDIK GISKE

BENDIK GISKE

Juryens begrunnelse: Bendik Giske er en norsk saksofonist som utforsker saksofonen og pustens muligheter, og som etterlater seg sterke inntrykk hos publikum som opplever hans liveopptredener. Hans andre album for solo saksofon og stemme, Cracks, ble utgitt på Smalltown Supersound i august 2021 og tiltrakk seg en strøm av positiv omtale. I august ble hans albumet fremhevet som Contemporary Album of the Month i The Guardian, og anerkjente internasjonale musikkpublikasjoner lovpriste albumet; Pitchfork frontet sin bejublende anmeldelse på forsiden i flere dager.

I 2021 spilte Giske 20 spillejobber i Europa, blant annet på Unsound (hvor han åpnet festivalen), Le Guess Who og Berlin Atonal - noen av de viktigste festivalene innen sin sjanger. Han var også co-headliner på konserter med Catherina Barbieri, og hadde headline show på anerkjente Silent Green i Berlin. Giske lagde også det digitale bestillingsverket Brist for MUNCH sammen med den anerkjente filmskaperen Matt Lambert, som ble filmet på HAU 1 (Hebbel am Ufer) i Berlin, og han skapte et nytt bestillingsverk for Berliner Festpiele i Zeiss Großplanetarium i Berlin.

Verden har fått øynene opp for denne særegne kunstneren, og i Bendik Giske har norsk samtidsmusikk fått enda en profil som etablerer seg på høyt internasjonalt nivå

CASHMERE CAT ÅIS21
CASHMERE CAT

CASHMERE CAT

Juryens begrunnelse: Magnus August Høiberg har tidligere sanket flere nominasjoner til Årets Internasjonale Suksess. Under kunstnernavnet Cashmere Cat har han virkelig befestet Norge som leverandør av hit-musikk i verdensklasse.

Han har tidligere jobbet med og laget hits for artister som Ariana Grande, Kanye West, Britney Spears, The Weeknd, Travis Scott, Benny Blanco, Shawn Mendes og Camila Cabello og nå nylig Justin Bieber og Kid Laroi med den globale megahiten “Stay”. Hitlistene i 2021 var preget av «Stay» hvor Høiberg har levert som både låtskriver, produsent, keyboard og programmering. Låten gikk helt til topps på den mest prestisjefylte listen, Billboard Hot 100, og lå der i til sammen 7 uker, og lå inne på topp 10 i hele 26 uker. I tillegg ble “Stay” den raskeste låta til å nå 1 milliard streams noensinne.

Høiberg har en karriere som inspirerer en ny generasjon norske låtskrivere og produsenter til å ha internasjonale drømmer og ambisjoner. Hans evne til å holde seg relevant og aktiv i den øverste ligaen er imponerende og er et konstant vitne om et enormt talent. We Need You To Stay!

AURORA ÅIS21
AURORA

AURORA

Juryens begrunnelse: Med fengende, drømmende og emosjonelle poplåter, ofte med preg av mystikk, har Aurora rukket å bygge seg en enorm internasjonal fanskare. Året 2021 var intet unntak for suksess på Aurora sin front. Hennes låt "Runaway" fra 2015 gikk viralt på sosiale medier med taggen #RunawayAurora. Låten bidro til at det ble laget 20 millioner videoer på plattformen TikTok som genererte 38 milliarder visninger, og låten fikk 250 millioner streams kun i 2021. Hun slapp i tillegg låtene "Cure For Me", som streamet fire ganger kjappere enn noen tidligere singel hun har sluppet, "Giving In To The Love", Heathens", "Paramoure" ft. Sub Urban og "Midas Touch", der sistnevnte var med i «Hanna», TV-serie på Amazon.

I løpet av året triplet hennes antall følgere på sosiale medier og strømmeplattformer seg til 13 millioner og hun hadde 1,7 milliarder streams i 2021. Videre rakk hun å reise rundt til tross for en nedstengt livescene og var med på Japan Super Sonic, Mexico Corona Capital, Polen Fest Festival, Romania Electric Castle Festival, Late Night with Seth Meyers, New York Terminal 5 og spilte to shows på Los Angeles Mayan Theater. Og hun var nominert til Årets Artist på P3 Gull i november.

Hun inngikk også samarbeid med Keychange for å bli norsk ambassadør, og bruker kraften i sin kunstneriske stemme til å fremme feminisme, sette fokus på menneskerettigheter, rasisme og LGBTQ-rettigheter. Hun bruker konsekvent norske samarbeidspartnere som på for eksempel bilder, video, styling, make up, produsenter, musikere, og har ofte med seg norske up-and-coming artister for å fremme de på turné og eventer som "Exist For Love Sessions".