Internasjonalt gjesteprogram på Ultima

Skrevet av Carl Kristian Johansen 13.09.2023

Skjermbilde 2023 09 13 kl 12 46 31

Ultima Oslo Contemporary Music Festival er Nordens største festival for samtidsmusikk, og arrangerer for 11. år på rad sitt internasjonale gjesteprogram.

Målsetningen med gjesteprogrammet er å koble norske bransjeaktører med internasjonale kolleger og presentere de internasjonale gjestene for norsk musikk. Gjesteprogram samler kuratorer, presse, forlag, plateselskap, komponister og utøvere fra sentrale institusjoner innen kunstmusikkfeltet i Norge og internasjonalt. Programmet varer hele festivalperioden, og skjer i samarbeid med Music Norway og Utenriksdepartementet.

I 2023 er det neste 100 delegater i programmet.

Disse skal på et meet & greet-arrangement torsdag 14. september, og skal gjennom festivalen delta på flere nettverksarrangementer på Sentralen i Oslo. Deriblant What About the Audience? fredag 15. september og presentasjon av prosjektene Northern Connection og Status fredag 22. september. Det vil også være Q&A med Northern Connection-prosjektet lørdag 23. september kl 16 på Deichman bibliotek.

Northern Connection & STATUS

Northern Connection er et prosjekt som samler komponister, ensembler og festivaler fra et utvidet nordisk område (inkludert Skottland). Målet er å styrke samtidsmusikkmiljøer og finne løsninger på problemet «avskjedspremiere» - altså det at nye komposisjoner ofte ikke framføres mer enn én gang.

STATUS er et samarbeidsnettverk mellom musikksentra i de nordiske landene, med mål om å utforske, analysere og dele innsikt rundt nordiske miljøer for klassisk og samtidsmusikk.

Ultima arrangerer også label nights i Vinterhagen på Sentralen med støtte fra Music Norway, der Aurora, SOFA og Hubro deler musikk fra kommende utgivelser og velger godbiter fra katalogene sine, samtidig som de prater med artistene sine.

Label nights:

Aurora - mandag 18. september
Sofa
– tirsdag 19. september
Hubro
– torsdag 21. september

Gjennom hele festivalen er det vandrekonsert ved Akershus festning. Komponist Gyrid Kaldestad er selv til stede fredag 15. september. Music Norway har med nordiske delegater fra prosjektene Status og Northern Connection på denne vandringen på torsdag 21. september kl 16:30-17:00.

Lørdag 23. september fremfører KORK verket Bioluminescence av tidligere KUPP-komponist Kristine Tjøgersen i Store Studio kl. 18.

Se vår video med Tjøgersen i forbindelse med at hun ble nominert til Spellemann for Årets Internmasjonale Suksess 2022: