Et solid internasjonalt gjennombrudd i 2022

Kristine Tjøgersen nominert til Music Norway og Spellemann sin pris «Årets Internasjonale Suksess».

Skrevet av Tina Brodal 11.04.2023

1x1 Nominerte 2022 1080x1080px99

For Kristine Tjøgersen var 2022 et år hun virkelig bemerket seg internasjonalt. Musikken hennes ble fremført av flere internasjonale ensembler og orkestre i et titalls land, blant annet i Japan, Luxembourg, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania, Portugal, Sverige, Finland og Danmark.

- 2022 har vært et veldig spennende år hvor jeg føler at flere av verkene mine har begynt å leve sitt eget liv, og det er veldig spennende å følge med på de og hva som skjer, sier Tjøgersen.

I juni 2022 vant hennes verk «Between Trees» årets utvalgte verk under den prestisjetunge prisutdelingen International Rostrum of Composers. «Between Trees» vant i konkurranse med over 40 verk og var et solid internasjonalt gjennombrudd for den unge komponisten. Verket ble urfremført av Kringkastingsorkestret i 2021 og har siden blitt fremført en rekke ganger av ulike internasjonale ensembler i 2022.

Anerkjent av internasjonal presse
Verket hennes «BOWER» ble urfremført av anerkjente Sound initiative, basert i Paris, på Le Centre des Arts d’Enghien-les-Bains i mars 2022. Siden har det vært satt opp flere ganger. Tjørgersen har også fått flere gode anmeldelser av internasjonal presse i løpet av 2022, blant annet i VoxCarnyx, Berliner Morgenpost, The Scotsman og Konzertganger in Berlin.

Tidligere prisvinnere i kategorien Årets Internasjonale Suksess er Aurora (2021), girl in red (2020), Lise Davidsen (2019), Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

Vinneren blir offentliggjort i forbindelse med Spellemannutdelingen 15 april på Telenor Arena.

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Helene Dolva Broch (juryleder), Kaja Bjørntvedt, William Wiik, Sveinung Rindal og Jenny Thyrhaug.

Prisen skal gå til en utøver/opphavsperson som har bragt norsk musikk utover landegrensene i 2022. Den skal løfte de som fremmer norske suksesshistorier i utlandet og som stimulerer andre i bransjen til å satse internasjonalt, Prisen "Årets Internasjonale Suksess" skal hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.