Et solid internasjonalt gjennombrudd i 2022

Kristine Tjøgersen nominert til Music Norway og Spellemann sin pris «Årets Internasjonale Suksess».

Skrevet av Tina Brodal 11.04.2023

1x1 Nominerte 2022 1080x1080px99 [*]

For Kristine Tjøgersen var 2022 et år hun virkelig bemerket seg internasjonalt. Musikken hennes ble fremført av flere internasjonale ensembler og orkestre i et titalls land, blant annet i Japan, Luxembourg, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania, Portugal, Sverige, Finland og Danmark.

- 2022 har vært et veldig spennende år hvor jeg føler at flere av verkene mine har begynt å leve sitt eget liv, og det er veldig spennende å følge med på de og hva som skjer, sier Tjøgersen.

I juni 2022 vant hennes verk «Between Trees» årets utvalgte verk under den prestisjetunge prisutdelingen International Rostrum of Composers. «Between Trees» vant i konkurranse med over 40 verk og var et solid internasjonalt gjennombrudd for den unge komponisten. Verket ble urfremført av Kringkastingsorkestret i 2021 og har siden blitt fremført en rekke ganger av ulike internasjonale ensembler i 2022.

Anerkjent av internasjonal presse
Verket hennes «BOWER» ble urfremført av anerkjente Sound initiative, basert i Paris, på Le Centre des Arts d’Enghien-les-Bains i mars 2022. Siden har det vært satt opp flere ganger. Tjørgersen har også fått flere gode anmeldelser av internasjonal presse i løpet av 2022, blant annet i VoxCarnyx, Berliner Morgenpost, The Scotsman og Konzertganger in Berlin.

Tidligere prisvinnere i kategorien Årets Internasjonale Suksess er Aurora (2021), girl in red (2020), Lise Davidsen (2019), Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

Vinneren blir offentliggjort i forbindelse med Spellemannutdelingen 15 april på Telenor Arena.

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Helene Dolva Broch (juryleder), Kaja Bjørntvedt, William Wiik, Sveinung Rindal og Jenny Thyrhaug.

Prisen skal gå til en utøver/opphavsperson som har bragt norsk musikk utover landegrensene i 2022. Den skal løfte de som fremmer norske suksesshistorier i utlandet og som stimulerer andre i bransjen til å satse internasjonalt, Prisen "Årets Internasjonale Suksess" skal hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.