Daniel Herskedal er nominert til «Årets Internasjonale Suksess»

- Jeg trodde jeg hadde opplevd det mest sinnssyke i min karriere før 2022. Så bare skjedde alt.

Skrevet av Tina Brodal 31.03.2023

1x1 Nominerte 2022 1080x1080px97 [*]
Daniel Herskedal er nominert til Årets Internasjonale Suksess under årets Spellemann. Foto: Sesong 1

For jazzmusiker og komponist, Daniel Herskedal, var 2022 et suksessfullt år alt skjedde på én gang. Han spilte på festivaler og konserthus i Europa, skrev musikk til anerkjente filmer og podcaster, og vant flere internasjonale priser. Herskedal var også eneste nordmann utvalgt til å spille showcase på Womex i Lisboa.

- Jeg trodde jeg hadde opplevd det mest sinnssyke i min karriere før 2022. Så bare skjedde alt. Alt ble mye større. Alt slo til.

Foto og klipp: Henning Askjer Lefsaker

Laget musikken til podkast-serien «9/12»
Mye av aktiviteten i utlandet i 2022 kan spores tilbake til låten «The Mistral Noir». Det var med utgangspunkt i denne at albumet «Call For Winter» (Spellemannprisen/Tonos komponistpris 2020) ble laget. «The Mistral Noir» førte blant annet til samarbeidet med regissøren Joe Talbot i filmen «The Last Black Man in San Francisco» produsert av Brad Pitt, som igjen førte til at han ble spurt om å komponere musikken til den populære podkast-serien «9/12».

Podkasten, som er laget av Pineapple Street Studios og Amazon Music, består av syv episoder med vert Dan Taberski. Scoret til “9/12” har igjen vært bakgrunnen for at han ble spurt om å lage score til “Martine - Chasing Justice” for Discovery+ UK og Norge.

Under The Ambies Awards i Los Angeles i mars 2022, der han var med reisetilskudd fra Music Norway, vant han prisen “Best Original Score and Music Supervision” for hans arbeid på podkasten.

Herskedal ble også nominert til flere internasjonale priser i 2022, inkludert German Jazz Prize i kategorien «Instrumental Album of the Year International» for albumet «Harbour» og ble vinneren av «Jazz Recording of The Year» av Presto Music (UK) for Harbour.

Eneste norske artist på Womex
I 2022 var Daniel eneste nordmann utvalgt til å spille på Womex, showcasefestivalen og bransjetreffet i Lisboa. Showcasen har ført til konkrete konserttilbud på festivaler og konserthus fra arrangører i Sverige, Estland, Slovakia, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Israel, Italia, Portugal, Nederland, Belgia, Sveits og Østerrike.

Herskedal er også medkomponist og en veldig viktig del av duoen (av og til trio) med Marja Mortensson, og sammen spilte de på fjorårets nobelprisutdeling i Oslo som ble internasjonalt anerkjent.

Internasjonale sync-forespørsler
2022 har ført til ytterligere aktivitet inn i 2023 og så langt er det booket turné i blant annet Nederland, Belgia, Tyskland, Tsjekkia, Litauen, Slovakia og Sverige. I følge det norske musikkforlaget GILT kommer det ukentlige henvendelser både fra lokale og internasjonale aktører som vil sample musikken hans. Nå er det snart Spellemann som står for tur for Herskedal, hvor han er nominert i to kategorier, både som Årets Internasjonale Suksess, i tillegg til Alternativ Pop/Rock for albumet «Out Of The Fog» med Emilie Nicolas. Alle vinnere blir offentliggjort i forbindelse med Spellemannutdelingen 15. april på Telenor Arena.

Tidligere prisvinnere i kategorien Årets Internasjonale Suksess er Aurora (2021), girl in red (2020), Lise Davidsen (2019), Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Helene Dolva Broch (juryleder), Kaja Bjørntvedt, William Wiik, Sveinung Rindal og Jenny Thyrhaug.