KUPP-komponist med urfremføring av nytt verk

Stykket fremføres med BERG orchestra i Praha 9.mai.

Skrevet av Tina Brodal 03.05.2022

Komponist og trommeslager Michaela Antalová er klar for urframføring av første del «Fujara Sextet» av sitt KUPP-verk. I Praha skal hun framføre en 7 minutter lang komposisjon med BERG orchestra, et ledende orkester for samtidsmusikk i Tsjekkia. Verket er skrevet for fløyte, klarinett, fujara, fiolin, bratsj og cello. Antalová spiller selv fujara, den slovakiske tradisjonelle bassfløyten. Sjekk ut eventet HER.

Antalová er en slovakisk komponist og trommeslager bosatt i Oslo. Som komponist varierer hun mellom sjangere og spiller forskjellige perkusjonsinstrumenter, håndtrommer og trommesett. Hun jobber blant annet med barokk, world, singer-songwriter og eksperimentell musikk.

KUPP antalova
Michaela Antalová er en slovakisk komponist og trommeslager bosatt i Oslo.

Sommerturné i Slovakia
I sommer skal Antalová spille fire konserter i Slovakia (Bratislava, Pezinok, Podhradie, Banska Stiavnica) og to konserten i Norge (Viewpoint Snøhetta 27. juli og Punkt festivalen 3. september) i duo med kontrabassisten Adrian Myhr. Denne duoen er også basert på nykomponert musikk for fujara.

Musikken til Michaela og Adrian består av komposisjoner de har laget i felleskap, som er en blanding mellom folkemusikk og samtidsmusikk. Det er første gang Michaela gjør et prosjekt hvor hun spiller på fujara og seljefløyte. Norsk seljefløyte er veldig lik en slovakisk overtonefløyte som heter koncovka. Dette gjør at man kan spille både norske og slovakiske musikktradisjoner på seljefløyte, og dermed komponere ny musikk som minner om begge tradisjoner. Adrian spiller kontrabass og indisk harmonium.

På konserter bruker de to høyttalere for å spille av feltopptaker som de har samlet og bruker i sine komposisjoner. Eksempel på feltopptak er mannskor fra Slovakia, sauebjeller eller opptak av gresshopper. Slik eksperimenterer de med å ha flere musikalske lag på en organisk måte.

Antalová var en del av KUPP 2.0, Music Norway sitt utviklingsprogram for komponister og «Fujara Sextet» er første del/stykke av KUPP-bestillingsverket. KUPP er et utviklings-, nettverks- og promoteringsprogram for unge, lovende komponister under 35 år, initiert av Norsk Komponistforening, Talent Norge, NB Noter og Music Norway med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Det norske komponistfond. Seks komponister deltok i første utgave av KUPP 2018-2019.

Festivaldatoer Antalova
I sommer skal Antalová og Myhr spille fire konserter i Slovakia og to konserten i Norge.