Norske delegater fornøyde etter en uke i Tyskland på bransjetreff

Classical:Next samlet rundt 1000 representanter fra klassisk musikk-bransjen.

Skrevet av Kristiane Lunde 31.05.2022

IMG 5102

Classical:NEXT er et globalt nettverks- og utvekslingssenter dedikert eksklusivt til klassisk musikk og kunstmusikk, for alle profesjonelle - artister, ledere, programledere, orkestre, labels og mer. Årets utgave av Classical:Next fant sted i Hannover, Tyskland, i perioden 17. - 20. mai, og rundt 1000 representanter fra mer enn 45 land var til stede. Målet med bransjetreffet er å forene alle fagfolk som identifiserer seg med klassisk musikk og kunstmusikk, og gi dem et sted å møtes, brainstorme, skape og bli inspirert.

Flere norske delegater tok turen til Tyskland for å være en del av det spennende programmet.

Komponist og musiker Sverre Indris Joner var delegat under festivalen og forteller at han er sliten og glad etter et maraton i å by på seg selv, være nysgjerrig og åpen for alt og alle man treffer.

- Nyttig å spe på med (forholdsvis) uhørt musikk, kuraterte panelsamtaler og prosjekt-pitching. Hadde i utgangspunktet lave forventninger etter tilsvarende framstøt på WOMEX, som ble erstattet av en overveldende opplevelse av å se og bli hørt/sett, og respons jeg bare kunne drømme om på min påtrengende selvpromotering, fortsetter han.

Både komponist Rebecka Sofia Ahvenniemi og komponist Henrik Ødegaard forteller at de fikk etablert kontakter med de nordiske og de andre norske delegatene, komponistene og aktørene, og at det var spennende å møte folk fra musikkbransjen rundt i hele verden.

Man blir kjent på en helt annen måte under en reise enn på lokale arrangement

— Rebecka Sofia Ahvenniemi

Dirigent Vegard Nilsen syns festivalen var både interessant og nyttig, og han er bestemt på å reise ned neste gang også.

- Bare det å se på tett hold hvordan Peter Puskas jobber, var veldig lærerikt. Jeg ble introdusert til nye og viktige figurer i musikklivet, østerrikske, tyske, latviske og litauiske som jeg kommer til å holde kontakt med fordi jeg ser flere forskjellige muligheter i disse kontaktene, også for mine egne ting. Videre hadde jeg veldig gode samtaler med både en nederlandsk komponist og en belgisk agent (som jeg kjenner fra 25 år siden), som begge nå er interessert i samarbeid.

Norsk Komponistforening var tilstede med 2 ansatte, ga reisestøtte til 5 norske komponister og var involvert i finansieringen og planleggingen av panelsamtalene under festivalen. Music Norway hadde et samarbeid med NOMEX og Keychange rundt en panelsamtale om kjønnsbalanse med Juliana Hodkinson (Sverige), styreleder i DKF, Kaja Bjørntved (Norge), komponist, NKF, Rosanna Gunnarsson (Sverige), komponist, FST, moderert av Camilla Wagner (Sverige), CEO, Klara K.