Premiere på KUPP-verk åpner Only Connect-festivalen

Torsdag 25. april fremføres ALEX av Mariam Gviniashvili i Kulturkirken Jakob.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 19.04.2024

Mariam Gviniashvili Credit Koka Nikoladze
Mariam Gviniashvili (foto: Koka Nikoladze)

ALEX er et audiovisuelt verk som utforsker det komplekse samspillet mellom digitale personligheter og det autentiske selvet. Verkets hovedkarakter ALEX representerer masken vi bærer på nett. Du kan i dag være hvem som helst i stadig ekspanderende digital verden. Med utgangspunkt i denne friheten skaper Gviniashvili et speil som reflekterer både gleden vi kan skape og potensialet for skade vi kan gjøre i denne nye virkeligheten. Som et av de mest brukte unisex-avatarnavnene er ALEX ikke bare et navn, men også et symbol på dualiteten i oss alle. Det er en felles opplevelse – en blanding av meg, deg og alle rundt oss.

Mariam Gviniashvili fra Georgia jobber som lydkunstner, komponist og videokunstner. Gjennom kombinasjon av elektronikk, elektroakustikk og 3D-lyd med bilder, dans og liveopptreden, trenger hun dypt inn i den fysiske og følelsesmessige essensen av lyd og rom. Gviniashvili var med i Music Norway og Komponistforeningens-program KUPP i 2022 og 2023, og ALEX ble laget som en del av det programmet.

Gviniashvilis arbeid har blitt vist frem på festivaler, store arenaer og radioprogrammer over hele verden, inkludert New York Electroacoustic Music Festival, BEAST FEaST, Transitions at CCRMA, MA/IN, ICMC, Mixtur Festival, ARD Radio Play Days at ZKM, BBC Radio, Ars Electronica, Klingt Gut, In Situ Festival, Heroines of Sound, Henie Onstad kunstsenter og Ultima Festival.

ALEX fremføres i Kulturkirken Jakob den 25. april som åpning av Only Connect-festivalen.

nyMusikks lydfestival Only Connect blir arrangert i Oslo 25.-27. april 2024. Only Connect er en årlig festival for samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst startet i 2012 i Oslo. Festivalen har som mål å lage nye forbindelser mellom musikalske felt, kunstformer, musikere og komponister. Siden 2018 har Only Connect blitt arrangert vekselsvis mellom Oslo og Stavanger (2019) og Trondheim (2021 og 2023).