Urfremføring av KUPP-verk

«Readings for the Future» av Tine Surel Lange fremføres under Nordlyst – Vinterfest i Andøy den 25. februar.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 22.02.2024

Tine Surel Lange i havkanten utenfor Aberdeen. (Foto: Henning Lefsaker)
Tine Surel Lange i havkanten utenfor Aberdeen. (Foto: Henning Lefsaker)

Verket «Readings for the Future» har utgangspunkt i en live tarot-lesing om hva fremtiden bringer menneskearten. Med spesifikke instruksjoner for hvordan hvert tarotkort tolkes lydlig vil det skapes et evig foranderlig lydverk, ritualistisk hendelse, kanskje til og med en form for renselse, heter det om verket.

Verket kan oppleves under Nordlyst – Vinterfest i Andøy den 25. februar kl. 14 i Storstua i Fyrvika, da det vil bli urfremført av Tøyen Fil og Klafferi.

Inspirasjonen til verket kom da Tine Surel Lange besøkte sin kanadiske komponistkollega og tarotleser Vanessa Massera som var på residency på Andøya 2019. De mørke novemberkveldene ble brukt til å snakke om lyd og legge tarot. Nå, fem år senere, kommer Vanessa tilbake til Andøya, denne gangen som solist i verket som Tine Surel Lange har komponert. Med på laget har de det norske prisvinnende samtidsmusikk ensemblet Tøyen Fil og Klafferi som vil fremføre verdenspremieren av Tine Surel Lange's "Readings for the Future" i tillegg til et nytt verk av Vanessa Massera basert på lydmateriale hun samlet inn på Andøya.

Verket er sluttresultatet av Tine Surel Langes deltakelse i KUPP-programmet. KUPP blir gjennomført i samarbeid med Norsk Komponistforening, og er støttet av Talent Norge, Sparebankstiftelsen og Det norske komponistfond.

Ambisjonen med KUPP-programmet er å utdanne og bistå komponistene i deres internasjonale arbeid, med mål om flere samarbeid og fremføringer. Komponistene skal også komponere ett verk til et ensemble de velger i dialog med KUPP-teamet. Gjennom samarbeid med ensembler ønsker prosjektet at en større del av det frie feltet skal få et løft i sitt internasjonale arbeid med ny musikk.

«Readings for the Future» er støttet av Talent Norge, Music Norway, Norsk Komponistforening, Norsk Kulturråd, Conseil des arts et des lettres du Québec, Nordland Fylkeskommune, og BODØ2024.

Tine Surel Lange var også en del av Northern Connection-prosjektet og ble fremført på Sound Festival i Aberdeen, Skottland i 2023.

Se bakomfilmen her: