Suksess for Daniel Herskedal på årets WOMEX

Showcase ledet til en rekke konsert- og turnéforespørsler i utlandet.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 11.11.2022

Daniel Herskedal Womex2022
Daniel Herskedal spiller ofisiell showcase på Womex i Lisboa 2022 (foto: Lieve Bossauw)

Årets WOMEX, showcasefestival, bransjetreff og messe, skjedde i oktober og festivalen hadde over 3000 delegater fra over 100 land på besøk. 47 av delegatene var fra norsk bransje og Daniel Herskedal spilte showcasekonsert.

- Reaksjonene i etterkant har vært helt hinsides, sier Daniel Herskedal, som etter konserten har fått konkrete konsertforespørsler fra 20 forskjellige arrangører i land som inkluderer Sverige, Estland, Slovakia, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Israel, Italia, Portugal, Nederland, Belgia, Sveits og Østerrike.

- Og flere av arrangørene ønsker turnéer, så til sammen kan jo dette potensielt bli veldig mange konserter fordelt over flere sesonger. Jeg reiste til WOMEX med moderate forventninger, resultatet er veldig mye mer enn det jeg håpet på, sier Herskedal.

Herskedal var spent før konserten siden WOMEX valgte å plassere hans showcase lørdag kl 23 på kvelden i en av de større salene, Teatro Tivoli.

- Det var mange som sa til meg på forhånd at jeg burde spille høyt, fort og sterkt slik at publikum ble værende, da mange ville se flere samtidige konserter. Men jeg er glad for at jeg holdt meg til det programmet jeg hadde planlagt og stolte på eget uttrykk og sound, som egentlig var stikk motsatt: Meditativt, cinematisk og nokså innadvendt.

- Jeg tenkte at om jeg skal være noen andre enn meg selv den kvelden, så blir jeg jo potensielt booket til spillesteder rundt om på feil premisser, og det vil jo verken jeg eller de. Med fantastisk lyddesign av Ingo Rau og helt rått lys av husets folk i den over hundre år gamle salen så greide vi å gjøre en konsert som 600 publikummere ville se og høre til siste tone, sier Herskedal.

WOMEX 2022:

- 60 showcaseartister
- 8 scener
- 3100 delegater fra 113 land
- 47 norske delegater
- 676 utstillere på 260 stands

Neste WOMEX finner sted i A Coruña, Galicia, Spania i tidsrommet 25. -29. oktober 2023.

Flere av de norske delegatene har utvidet nettverket sitt i løpet av årets WOMEX.

- På WOMEX fikk vi som representerte Gangar en flott mulighet til å treffe internasjonale kontakter vi kjente fra før, i tillegg til mange nye som vi kommer til å møte på og muligens jobbe med i mange år fremover. Vi fikk møte arrangører og andre delegater vi kun har hatt kontakt med over epost og zoom, og det å møtes i virkeligheten er en mye mere personlig og effektiv måte å bygge nettverk og samarbeid på. Vi skal definitivt reise igjen, sier Mathias Thedens, musiker i Gangar.

Anna Sienkiewicz på Cosmopolite Scene fikk truffet internasjonale kolleger som hun har samarbeidet med i mange år.

- Jeg hilste også på nye samarbeidspartnere som vi kun var i digital kontakt med fra før, og laget nye dealer og nye bookinger. Jeg oppdaget nye artister som kan være aktuelle for oss, sier hun.

Per-Kristian Rekdal i bookingbyrået Musikkprofil trekker spesielt frem speed meetings med andre nordiske arrangører som et vellykket konsept.

- Det var et veldig bra initiativ og jeg fikk satt et ansikt på ulike arrangører man tidligere kun har møtt på e-mail, og det ble mange gode og ganske konkrete dialoger som nok vil generere fremtidige bookinger. Jeg håper dette arrangementet blir et fast innslag på fremtidige WOMEX, sier Rekdal.

- For meg som representant både for akademia og den utøvende sektor er WOMEX det viktigste samlingspunkt for alle som driver med verdensmusikk i alle dets genrer. Mitt akademiske nettverk blir stadig større og er avgjørende for hvordan masterutdannelsen og forskningen i verdensmusikk ved Universitetet i Agder stadig utvikles, sier produsent og komponist Bjørn Ole Rasch, som er Professor Populærmusikk ved Universitetet i Agder.

- Med tanke på at vi allerede har opptrådt på virtual WOMEX, visste vi at det var det rette stedet for en musiker å presentere seg selv og prosjektet sitt på. Men det vi ikke visste er at det er mye bedre å være der og møte alle de menneskene, og at de ikke er på skjermen din. Målet vårt var å møte så mange bookingbyråer og plateselskaper som mulig, og det gjorde vi. Og ikke minst hørte vi mange gode konserter og ble inspirert til å gjøre nye ting, sier musiker Almir Meskovic.

Aslak Oppebøen, prosjektleder i Music Norway, mener det er veldig gledelig å se at så mange fra det norske folkemusikkmiljøet tok veien til WOMEX i år.

- Det viser at folk er ivrige på å komme seg ut i verden igjen etter pandemien og at vår satsing på å internasjonalisere norsk tradisjonsmusikk bærer frukter. Både Nordic Folk Alliance, Folk Alliance International og vårt UD-støttede eksportprogram EX.TRA har bidratt til dette, sier Oppebøen.