Til USA og Europa med tradisjons- og middelaldermusikk

Trio Mediæval opplever fortsatt stor interesse internasjonalt etter 25 år.

Skrevet av Tina Brodal 14.02.2023

Trio Mediaeval Foto Asa Maria Mikkelsen
Trio Mediæval består av Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman og Jorunn Lovise Husan. Foto: Åsa Maria Mikkelsen

I over 25 år har den norske vokaltrioen Trio Mediæval sunget middelaldermusikk, tradisjonsmusikk og nyskrevet musikk sammen. Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Jorunn Lovise Husan har turnert verden over, blitt Grammy-nominert og fått internasjonal anerkjennelse for musikken sin; et repertoar som blant annet kjennetegnes som middelaldermusikk fra England og Frankrike. Nå har trioen en spennende vår i vente, med blant annet albumslipp og USA-turné på agendaen.

- Vårt mål er å holde aktiviteten godt oppe, med to 14-dagers USA-turnéer i vår og høst, og konserter ellers i Europa, blant annet Romania, Korsika, Polen, Tyskland, Sverige og Norge, forteller Linn Andrea Fuglseth.

Nytt album og USA-turné
USA-turnéen kickstarter 13. april i Pennsylvania, og skal blant annet innom byer som San Francisco, Portland og Grand Rapids.

- Turnéene planlegges av vårt management, Alliance Artist Management. Vi skal også på denne turnéen spille inn en musikkvideo i Philadelphia med amerikanske FourTen Media. Ikke bestemt lokasjon, men antagelig med musikk av David Lang (New York).

I april har de også lansering av et nytt album på planen. Albumet An Old Hall Ladymass, som utgis av 2L (Lindberg Lyd), er produsert av Grammy-prisvinner Morten Lindberg.

- Albumet inneholder musikk fra et engelsk manuskript fra middelalderen, i tillegg til bestillingsverk av David Lang og Marianne Reidarsdatter Eriksen. Vi har med oss den chilenske musikeren Catalina Vicens på organetto, et lite orgelpositiv som holdes/spilles i fanget. Catalina er en fantastisk musiker, så vi er glade for å ha henne med oss.

Mindre aktivitet i Europa etter pandemien
Utenom satsning i USA jobber trioen også målrettet mot andre markeder i Europa.

- Vårt management i Berlin, Karsten Witt Management, planlegger konserter i Europa mot alle typer festivaler (mest klassisk musikk, men også jazz). Det har vært et tregt marked og lite aktivitet etter koronapandemien, men vi håper og tror det tar seg opp.

Trioen bookes også av Kjell Kalleklev Management, og da ofte i samarbeid med norske jazzmusikere, som Arve Henriksen og Mats Eilertsen.

På tross av stor interesse og etterspørsel etter trioen internasjonalt, merker de at det går langsomt med bookingen i Norge.

- Man blir vel ikke profet i eget land, som det heter, selv etter 25 år. Uansett er vi takknemlige for at så mange setter pris på vår musisering og våre prosjekt, og at vi fortsatt får reise rundt å fremføre musikk vi brenner for, avslutter Fuglseth.

Trio Mediæval fikk innvilget kr. 50.000 fra reisetilskuddsordningen til USA-turnéen i april 2023. Neste frist er 1. mars 2023, les mer og søk her.