Reisestilskudd
Formålet er å øke etterspørsel, interesse og synlighet for norske utøvere, komponister, låtskrivere og musikkselskaper internasjonalt.
01.12.2023
4 frister i året: 01. 03 / 01. 06 / 01.09 / 01.12
Ramme for ordningen:
10.5 millioner kroner årlig
Hva kan man søke tilskudd til?
Det kan søkes om tilskudd til reise-, visum- og overnattingsutgifter. Det kan søkes om tilskudd til én eller flere reiser i en og samme søknad.
Hvem kan søke?
Utøvere, artister, opphavere, komponister, låtskrivere og tekstforfattere, samt norske musikkselskaper som representerer eller formidler disse eller deres verk. Søker må være norsk statsborger eller bosatt i Norge, og være registrert i foretaksregisteret.
Søker har ansvar for å informere alle involverte parter om at søknad er sendt og om eventuelle tilskudd som mottas.
Du kan søke i 4 ulike kategorier
Offentlige konserter i utlandet, inkludert sceniske verk, showcaser og promo-opptredener (radio,tv, o.l). Bekreftelse/invitasjon må vedlegges søknaden. Konsertene må finne sted i regi av en stedlig arrangør, agent eller festival i utlandet. Arrangementene skal være konkrete og bekreftet med steder og datoer på søketidspunktet.
Komponister kan søke ved urfremføring eller hvis de selv har en aktiv rolle i fremføringen av verket. Med urfremføring menes første gangs framføring av et nytt verk. Arrangementer eller nye versjoner av samme verk regnes ikke som urfremføring. Komponister som ønsker å reise ifm. fremføringer som ikke er urfremføringer henvises til kategorien Møtevirksomhet.
Med showcase menes konserter som primært er satt opp for invitert media og bransje. Her må det opplyses om lokale partnere og hvem som skal inviteres.
Med promo-opptredener menes opptredener i forbindelse med radioprogrammer, tv-produksjoner og lignende med målsetting om å promotere en artist, utøver, opphaver eller produkt. Her må det opplyses om lokale partnere og hvem som skal inviteres.
Møter med relevante internasjonale aktører som skal generere nye oppdrag eller avtaler.
Konkrete avtaler / bekreftelser må vedlegges søknaden. Bekreftelsene må inneholde tid/sted for møtet/møtene. I søknaden skal det opplyses om formålet med reisen, hvem som skal reise og hvem man skal møte, samt utenlandske og norske samarbeidspartnere.
Det kan kun søkes om tilskudd til én representant fra samme selskap.
Ved deltagelse på messer, konferanser og seminarer må konkret møteplan vedlegges for å prioriteres. Ordningen inkluderer ikke nettverksarenaer hvor Music Norway allerede har et tilbud (f.eks. stand eller tilrettelagt nettverksprogram).
Låtskriversamarbeid, komponistsamarbeid, librettoskriving, sceniske verk, etc. med utenlandske partnere utenfor Norge. Hensikten er å styrke profesjonelle låtskrivere, komponister og produsenter som skriver for andre utøvere (ikke til egne utgivelser).
Lengre arbeidsopphold/residency i ett og samme marked (1-3 måneder) for å etablere kontakter og inngå internasjonale samarbeid i et nytt marked. I tillegg til økonomisk tilskudd vil søkere få tilbud om rådgivning og forberedelser før man reiser ut. Kan kun søkes for 1 person.
Med arbeidsopphold menes at det tilrettelegges for at søkeren fokuserer på møtevirksomhet og avtaler for prosjektet eller artisten/opphaveren/verket det jobbes med. Plan og målsetting for oppholdet, samt strategi for valgt marked må vedlegges søknaden.
Med residency menes et kunstnerisk gjeste- eller arbeidsopphold som inkluderer nettverksbygging, presentasjon og produksjon. Invitasjon og program må vedlegges søknaden.
Retningslinjer spesifikt for Reisetilskudd
Prosjektbeskrivelse med informasjon om formålet med reisen, samt utenlandske og norske samarbeidspartnere må oppgis. Beskriv kun prosjektet du søker tilskudd til. Søkere som kan synliggjøre en langsiktig strategi for sin utenlandssatsing vil bli prioritert.
Hva vi vil lese i søknaden og hva det skal rapporteres på i etterkant:
• Konkrete planer og målsetting med prosjektet. Husk at ordningens formål er å øke etterspørsel, interesse og synlighet for norske utøvere, opphavere, komponister, låtskrivere og musikkselskaper internasjonalt.
• Samarbeidspartnere i Norge og utlandet.
• Status etterspørsel (salg/streaming), interesse og medieomtale til artisten og/eller prosjektet internasjonalt på søketidspunktet.
Budsjett skal være i norske kroner og skal inneholde en inntekts- og en utgiftsside hvor reise- og oppholdsutgifter er spesifisert på antall personer. Inntektsside er ikke nødvendig ved møtevirksomhet. Egeninvestering i prosjektet skal oppgis.
For spillejobber/turnéer skal stipulert totalhonorar/billettinntekter fra utenlandsk arrangør oppgis, og rapporteres på i etterkant.
Støtte fra andre kilder som ikke er spesifikt for det omsøkte prosjektet, regnes som egeninvestering (f. eks. Kulturrådets musiker- og ensemblestøtte).
Er prosjektet allerede støttet via Music Norway og/eller andre tilskuddsordninger må dette oppgis i søknad og budsjett.
Prosjekter fullfinansieres ikke.
Det kan kun søkes tilskudd til konkrete utgifter. For å tydeliggjøre hvilke kostnader man kan søke tilskudd til, har vi laget en oversiktlig budsjettmal som kan lastes ned her.
1. Fullstendig budsjett i Excel/pdf-format.
2. Konserter/møter/samarbeid skal være bekreftet på søketidspunktet og invitasjon/bekreftelse (NB! slått sammen til ett pdf-dokument).
3. Generell informasjon om artist, opphaver eller selskap som er relevant for søknaden (valgfritt).
• Unntak i kategorien Konsert/turne gis i tilfeller hvor artist/band har fått forespørsel om å være support for internasjonale størrelser og hvor turnéplan er bekreftet og vedlagt søknaden.
• Unntak i kategorien Møtevirksomhet gis dersom man får tilbud om møter med viktige internasjonale samarbeidspartnere på kort varsel.
• Unntak i kategorien låtskriving/komponering gis for låtskrivere/komponister/tekstforfattere som får tilbud om viktige sessions med internasjonale aktører på kort varsel for å skrive med andre for andre.
Fellesnevneren er at det ikke skal ha vært mulig å benytte eksisterende frister. Slike søknader kan i visse tilfeller behandles fortløpende, men ta da kontakt med Pål Dimmen på tlf. 922 455 44 eller pal@musicnorway.no før søknad er sendt inn. Man kan ikke søke etterskuddsvis på slike prosjekter. Ha referansenummeret klart. Bekreftelse fra samarbeidspartner i utlandet, samt sted og datoer må i slike tilfeller følge som vedlegg til søknaden, og generelle retningslinjer må være oppfylt.
• Selskaper som ikke er registrert i Norge.
• Intern møtevirksomhet med ansatte i samme firma.
• Norske bransjeorganisasjoner, foreninger eller offentlige etater.
• Større norske musikk- eller utdanningsinstitusjoner som i det vesentligste mottar driftsstøtte fra den norske stat, fylkeskommuner eller kommuner.
• Kurs, studiereiser eller videreutdanning.
• Konkurranser.
• Utenlandske musikere som ikke bor fast i Norge.
• Honorarer eller diett.
• Prosjektutvikling, produksjon, innspilling.
• Planlegging av konserter/turnéer.
• Reiser innad i landet der søker bor.
• Utdannings/hospitantopphold.
Beskriv hvordan prosjektet har bidratt til å svare på målsettingen i formålet med ordningen: økt etterspørsel, interesse og synlighet i markedet. Oppgi eventuelle nye samarbeidspartnere/nettverk. Regnskap må vedlegges.
• Konsert/turne: Konsertkapasitet og publikumstall for samtlige spilleoppdrag skal også oppgis. Oppnådd totalhonorar/billettinntekter for spillejobbene fra utenlandsk arrangør skal rapporteres.
• Møtevirksomhet: Rapporter på økt nettverk, inngåtte avtaler eller nye samarbeidspartnere.
• Låtskriving/komponering: Gjennomførte sessions med oppgitte skrivepartnere. Svar på om int. nettverk er styrket/utvidet. Eventuelle plasseringer av låter/komposisjoner.
• Arbeidsopphold: Rapporter på økt markedsinnsikt og bransjekunnskap, økt nettverk, inngåtte avtaler eller nye avtaler på vegne av klienter/repertoar.
Frist er 2–to måneder etter endt sluttdato for prosjektet. Det er ikke anledning til å sende inn nye søknader dersom sluttrapport ikke er levert innen fristen.
Grunnet Covid-19 gis tilskuddet under forutsetning av at prosjektet kan gjennomføres som beskrevet i søknaden. Dersom reise/konserter blir avlyst eller utsatt vil tilskuddet tilbakeføres ordningen, da rammen i ordningen blir svært uoversiktlig ved utsettelser. Vi anbefaler at tilskuddsmottakere venter med å sende utbetalingsanmodning til alt er bekreftet, og eventuelt kjøper refunderbare billetter til reise.
Generelle retningslinjer
Ordningene skal bidra til at profesjonelle utøvere, opphavere og musikkselskaper innen alle sjangre kan delta aktivt i et internasjonalt marked. Formålet med ordningene er å øke etterspørselen, markedsverdien og nettverket til de norske aktørene internasjonalt.
Tilskuddsordningene gjelder som hovedregel ikke for institusjoner og tiltak med fast årlig statlig, fylkeskommunalt eller kommunalt driftstilskudd. Enkeltpersoner ansatt ved slike institusjoner kan imidlertid unntaksvis få støtte til gjesteengasjementer i utlandet hvis særlige hensyn tilsier det. Søkeren må være registrert med organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene.
Søker har ansvar for å informere alle involverte parter om at søknad er sendt og om eventuelle tilskudd som mottas.
Søker må ha virksomheten som sin fulltidsbeskjeftigelse. Norske musikkselskaper med hovedkontor i Norge vil bli prioritert.
Prosjektene som mottar tilskudd skal være etisk og miljømessig forsvarlige. Music Norway er Miljøfyrtårn-sertifisert. Vi oppfordrer søkerne til å tenke miljøvennlig så langt det tar seg gjøre. Les mer om dette i vår grønne guide. Vi oppfordrer også til bevissthet rundt likestilling og mangfold.
All kommunikasjon rundt søknaden foregår elektronisk. På toppen av denne siden finner du lenke til søknadsskjema. Utbetalings- og rapporteringsskjemaer er tilgjengelig hvis du leter opp din søknad ved hjelp av søkefeltet. Husk å alltid oppgi referansenummer (siste fem siffer) ved alle henvendelser til Music Norway.
Søknadene kan avvises på administrativt grunnlag dersom rapport fra tidligere tildelinger ikke er mottatt innen fristen. Søknadene avvises også administrativt grunnlag hvis de faller utenfor retningslinjene for ordningen eller er svært mangelfullt utfylt.
Søknadsfrister og behandlingstid
Innen kl. 24:00 disse datoene uavhengig av ukedag:1. mars - 1. juni - 1. september - 1. desember for reiser som starter etter disse datoene.
Svar på søknad sendes normalt ca. 3 uker etter søknadsfristens utløp og dagen etter fagutvalgets møte. NB. Behandlingstiden kan variere noe mht. antall søknader som kommer inn.
Tilskuddet er øremerket det omsøkte prosjektet og kan ikke overføres andre prosjekter. Utbetaling skjer ved innsending av anmodningsskjema nederst på denne siden i søknadsportalen. tidligst to måneder før prosjektstart. Vi gjør oppmerksom på at turnélisten må oppdateres ved innsending av utbetalingsanmodning for reisetilskudd.
I henhold til regler for økonomiforvaltning i staten tas det forbehold om adgang for Riksrevisjonen til å iverksette kontroll med at tilskuddet benyttes etter forutsetningen.
Dersom beløpet er overført og prosjektet likevel ikke finner sted, plikter søkeren å gi Music Norway beskjed umiddelbart og returnere mottatt tilskuddsbeløp i sin helhet. Ved betydelige endringer av prosjektet må Music Norway kontaktes for en ny vurdering.
OBS: Vi gjør oppmerksom på at dersom innvilget beløp ikke er anmodet utbetalt av søkeren innen to–2 måneder etter prosjektets slutt (angitt i søknaden), tilbakeføres pengene ordningen og tilsagnet utgår.
Beslutning om fordeling av tilskuddsmidlene fattes av tilskuddsordningens eksterne fagutvalg. Søknadene vurderes helhetlig med tanke på:
• konkrete planer
• målsetting
• samarbeidspartnere (lokalt og internasjonalt)
• internasjonal etterspørsel
• muligheter for nye inntekter
• erfaring og tidligere resultater
• fullstendige vedlegg
Fagutvalg:
- Kristian Stockhaus
- Line Juul
- Maren Ørstavik
- Saleh Mahfoud
- Samsaya Sharma
Observatør:
- Alf Håvard Vestrheim (Utenriksdepartementet)
- Aslak Oppebøen (Music Norway)
Fagutvalgets medlemmer er personlig oppnevnt. Utenriksdepartementet skal være representert i utvalgene gjennom en observatør. Hvert fagutvalg utnevner en leder som representerer utvalget om behov for Music Norway.
Music Norway konsulterer relevante organisasjoner ved oppnevning av nye medlemmer, og nye medlemmer innsettes av styret i Music Norway for tre år av gangen. Enkeltmedlemmer kan sitte i utvalget i inntil to perioder sammenhengende. Hvis et medlem fratrer i løpet av en periode, skal Music Norways styre oppnevne en erstatter for den gjenværende del av perioden. Music Norway skal utføre utvalgets sekretariatsfunksjoner. Fagutvalgets medlemmer honoreres i utgangspunktet iht. statens satser for møtegodtgjørelse, og får dekket sine reiseutgifter.
Søkere oppfordres til å følge myndighetenes til enhver tid gjeldende reiseråd. Sjekk UDs reiseråd HER.
Tildeling eller avslag er forbeholdt fagutvalget på selvstendig grunnlag. Det er ikke adgang til å klage over det faglige skjønnet som ligger til grunn for vedtakene. Det er kun feil ved saksbehandlingen og avgjørelser basert på uriktig faktagrunnlag som kan påklages.
Resultatet av fagutvalgets vedtak offentligjøres på stikk.no. I tillegg får ambassaden i det angjeldende land informasjon om prosjektene og hva som er innvilget. Ved å motta økonomisk støtte via denne ordningen, forplikter tilskuddsmottager å offentliggjøre at Music Norway og Utenriksdepartementet har gitt økonomisk tilskudd til prosjektet (last ned logo fra menyen).
Music Norway følger offentlighetsloven. Søknader og tilhørende dokumenter er i utgangspunktet offentlige, med noen unntak som er spesifisert i loven. Dette gjelder for eksempel forretningshemmeligheter og personlige opplysninger. Alle kan søke om innsyn i Music Norways søknader på stikk.no, og vi saksbehandler alle innsynskrav i henhold til offentleglova og forvaltningsloven.
Alle innsynsbegjæringer skal sendes til post@musicnorway.no med henvisning til spesifiserte dokumenter det søkes innsyn i.