Vil legge til rette for filmmusikk-innspillinger i Norge

Nytt initiativ ønsker å etablere Norge som en filmmusikk-nasjon.

Skrevet av Tina Brodal, 

Nordic Film Music Olav Luksengard Mjelva [pressebilde]
Olav Mjelva fra Røros spiller hardingfele i tv-serien The Ring of Power. (Foto: Olav Luksengård Mjelva)

Initiativet Norwegian Film Music består av en database hvor man kan søke opp norske komponister som komponerer musikk til film, med mål om å gjøre det enkelt og oversiktlig å finne komponister bosatt i Norge.

Initiativet ble startet av Syncpoint, Trondheimsolistene og Øra Studio, på bakgrunn av deres allerede etablerte samarbeid gjennom innspilling av filmmusikk. Norwegian Film Music fokuserer både på innspilling og komponister, og er hovedsakelig rettet mot medie-produksjonsselskaper.

-Flere filmproduksjonsselskaper har over tid fått øynene opp for norske musikere og tilbakemeldingene på innspillingene har vært utelukkende positive. Der det trekkes frem positive ringvirkninger med å spille inn i Norge, med tanke på kortere reisevei, enklere og mer effektiv kommunikasjon og god kvalitet på innspillingene, sier Oda Sofie Aaring, Prosjektleder for Norsk Filmmusikk

Vil etablere Norge som en filmmusikk-nasjon
Aaring forteller at musikk til film som er komponert i Norge ofte blir spilt inn av strykeorkestre i land som Tsjekkia og Polen. Initiativtakerne til nettverket ønsker derfor å legge til rette for at mindre blir outsourcet til utlandet.

- Siden innspilling av musikk henger tett sammen med komponisten har fokuset vårt dreid seg mer og mer mot bevisstgjøring rundt de skapende kunstnerne, hvor vi har sterk tro på at man må styrke en hel næringskjede for å markere og etablere Norge som en filmmusikk-nasjon. Vi gjør dette først og fremst for å bidra til å skape bærekraftige arbeidsplasser til komponister, artister og studioer i Norge, sier Aaring.

Flere filmproduksjonsselskaper har over tid fått øynene opp for norske musikere og tilbakemeldingene på innspillingene har vært utelukkende positive.

— Oda Sofie Aaring, Prosjektleder for Norsk Filmmusikk

Rettet mot komponister
Selv om produsenten har det juridiske og økonomiske ansvaret, forteller Aaring at de hovedsakelig retter seg mot komponistene for å bruke norske musikere og studioer til innspillingen av musikk.

-Databasen er åpen til bruk for alle, men for å bli medlem må du vise til å ha gjort noe innenfor komposisjon til medieproduksjoner. På sikt ønsker vi å utvikle en aspirant-ordning for å inkludere nye etablerte komponister.

Image001 1 [pressebilde]
Initiativet Nordic Film Music ble startet av Syncpoint, Trondheimsolistene og Øra Studio. (Foto: Norwegian Film Music)

Noe av utfordringen de opplever i dag er at komponister har forskjellige måter å formidle sine tjenester på, og at det til tider kan være vanskelig å finne kontaktinformasjon til de ulike.

-Ved at nyheter, profiler for de enkelte komponistene og informasjon om innspilling er samlet på én og samme side, håper vi at det gjør det enklere for nasjonale og internasjonale medie-selskaper å skaffe seg en oversikt over komponister de ellers ikke hadde funnet, sier Aaring.

-Vi vet også at jungeltelegrafen er det viktigste middelet man har. Vi skal derfor være tilstede på relevante arrangementer/filmfestivaler for å promotere våre medlemmer. Vi setter også temaet på agendaen, blant annet under årets Kosmorama på bransjedagene der.

Nordisk sound i vinden
At Olav Mjelva spiller hardingfele på Ringenes Herre-serien The Ring of Power, en av verdens mest sette serier, viser til at det nordiske lydbildet er i vinden. Andre eksempler er Disney som spilte inn kor-musikken til Frozen i Norge, fordi de ønsket den nordiske sounden i filmene. Oda Sofie Aaring mener fordelen med musikk til film er at det er noe av det enkleste man kan legge til en co-produksjon.

-Vi vet også at Norge har et rykte på seg til å være effektive og enkle i kommunikasjonsveien, gjerne med relativ flat struktur og få mellomledd. Nå som flere og flere filmproduksjoner leter etter bærekraftige alternativer har Norge også en fordel ved at man kan tilby produksjoner med stor grad av fornybar energi.

-Vi håper at en bedre insentivordning vil komme på plass om sikt, med mål om at vårt nettverk da vil være godt etablert og derfra skyte fart internasjonalt, avslutter Aaring.