Norsk metal-bølge over Europa

Flere metalband har fått støtte til internasjonal turnévirksomhet i sommer.

Skrevet av Tina Brodal 10.05.2022

Kampfar turne 2022 foto Carl Eek
Black Metal-bandet Kampfar har nylig har fått støtte i Music Norway sin reisetilskuddsordning. Foto: Carl Eek

Etter to år med pandemi er artister er sultne på liveopptredener og på å møte og dyrke sine internasjonale følgere. Abbath, Kampfar, Mayhem, Mortiis, Necromantheon, Okkultokrati og Taake er blant metal-bandene som nylig har fått reisetilskudd av Music Norway. Bandene har en travel vår og sommer i vente med å sette norsk metal på kartet.

Ole Hartvigsen fra black metal-bandet Kampfar sier det er alfa-omega for dem å kunne dra på turné igjen.

- Vi har en ganske solid fanbase i Tyskland og de andre europeiske landene fra før, og den vokser hver gang vi er ute på veien. Etter to år med pandemi og nytt album på vei gjelder det å være på ballen, for konkurransen er hard og folk er sultne på konsertopplevelser igjen, sier gitaristen i Hartvigsen.

I tillegg til klubbkonserter er også festivaler som blant annet «Hellfest» i Frankrike en viktig del av turneen.

- Når sommeren kommer er tiden inne for å spille på de store festivalene der vi virkelig får vist oss fram for mange mennesker samtidig, gjerne 10-20 000 om gangen. Folketettheten, sammen med generell interesse for norsk metal gjør at det er her i Europa vi virkelig kan ha stor vekst. Uten den støtten vi får fra dere i Music Norway hadde det ikke vært mulig å få dette til å gå rundt økonomisk, så vi er evig takknemlige, sier Hartvigsen.

Kampfar foto Carl Eek
Kampfar er for tiden på turné i Europa. Foto: Carl Eek

Stor satsning i Tyskland
Tyskland er ett av de viktigste eksportmarkedene for norsk musikkbransje og et spesielt viktig marked for norsk hardrock- og metal. Kunst i tall 2019 viser at hovedtyngden av utenlandsinntektene i 2019 stammet fra Sverige, Tyskland og USA. For metal-bandene som har fått reisetilskudd er blant annet 36 konserter planlagt i Tyskland, med Berlin, Leipzig, Oberhausen og Erfurt som noen av hovedstedene det skal spilles.

USA blir stadig viktigere
Selv om storparten av metal-bandene har fokuset på Europa, er også USA et viktig marked. Borknagar, Leprous og Mayhem er blant bandene som har fått støtte til å turnere i USA og Canada i tiden fremover.

I mars og april gjennomførte Mayhem 22 konserter i Nord-Amerika, en turné som i utgangspunktet var planlagt i 2020, men måtte la vente på seg på grunn av pandemien.

- Forrige gang vi var i USA, i mars 2020, satt vi på bussen etter et par dager pre-prod i Chicago, på vei til første show, men fikk beskjed av Erna å komme oss hjem. Vi er lydige...og dro hjem.

Nå to år senere klarte vi komme oss over igjen og fullføre den kansellerte turen. USA har for oss blitt mer og mer viktig, vi har en stadig voksende scene som bør pleies med jevne mellomrom, sier Teloch i Mayhem.

Neste frist før å søke om reisetilskudd er 1. juni. Søk og les mer HER.

Kickstart 22 har løpende søknadsbehandling. Les mer og søk HER