Siri Black fokuserer på Vest-Afrika

Senegal, Togo og Gambia er blant landene Siri Black merker interesse fra.

Skrevet av Kristiane Lunde 08.02.2022

Siri Black Vegar Dahl DJ Soulbase foto Lars Opstad
Siri Black, Vegar Dahl (DJ Soulbase) (foto: Lars Opstad)

Siri Black Ndiaye, artist og låtskriver fra Bergen, har mottatt markedsføringstilskudd fra Music Norway for å promotere sine to nye singler, Coward og Let The World Unite. Ndiaye er også skuespiller i den nye serien “Verden er min” på NRK. Målsetningen med tilskuddet fra Music Norway er å øke etterspørsel, interesse og synlighet internasjonalt, i Senegal, Togo og Gambia i Vest-Afrika, og USA, UK, Canada og Australia.

- Rett før corona, var jeg i Senegal med familien. Pappa er født og oppvokst der. Mens vi var der spilte jeg og søsteren min inn en musikkvideo til min debut-singel, Stop Calling, som jeg slapp fredag 13. mars. Fredag den 13., kjent som ulykkesdagen, og ironisk nok var dette dagen Norge stengte ned. Dessverre ble releasefesten, gigs og alle bekreftede intervjuer avlyst. Men, da jeg slapp musikkvideoen fikk den plutselig masse oppmerksomhet i Senegal og Gambia! Jeg fikk haugehvis av meldinger og fikk vite at lytterne mine der hadde laget en fanklubb for meg! De kaller seg “Siri Black Gang”, og de er helt rå.

Vekst i Afrika for innspilt musikk

- Inntektene for innspilt musikk Nord-Afrika og Midt-Østen noterte en vekst på 8,4% i 2020, i følge IFPIs Global Music Report.

- På samme tur var vi på en sammenkomst, der en av søsknene mine spilte min musikk, da en dame fra Plan International kom bort og lurte på om det var min låt som ble spilt. Hun hadde bemerket seg at jeg sang om patriarkatet, og sa det hadde vært kult om vi hadde fått til et samarbeid på en eller annen måte, men så kom corona og da hørte jeg ingenting. Plutselig to år senere fikk jeg en invitasjon om å reise til Togo for å være med på Global Girls Summit arrangert av Plan International Togo, så da var jeg i Vest-Afrika for to måneder siden og spilte og holdt en appell om likestilling og mangfold. Så det var jo egentlig den reisen i Senegal som satte det hele i gang i Afrika, så det var kult. I tillegg har teksten på en av låtene mine ble printet ut og integrert i pensum på en skole i Senegal! Jeg synes det er både sykt og fett at de bruker musikken min i undervisningen!

Image00004
Siri Black med unge aktivister på Global Girls Summit

Siri Black og teamet hennes fokuserer på markedene i Vest- Afrika fordi det er der Siri Black allerede har lyttere og interesse.

- Men ettersom de fleste ikke bruker Spotify, men bare laster ned musikken min, er det er vanskelig å anslå hvor mange som hører det, men ut ifra sosiale medier og meldinger jeg får og hva fanklubben sier så er det visst flere enn jeg trodde som hører på meg, sier hun.

Martin Hazy Amy Black Ndiaye Tinashe Williamson Lars Vaular Siri Black Foto Bahar Schie
Premierefest på Verden er min - Martin Hazy, Amy Black Ndiaye, Tinashe Williamson, Lars Vaular, Siri Black (foto: Bahar Schie)

I tillegg har Ndiaye rolle i den nye serien “Verden er min” som har premiere på NRK onsdag 9. februar.

- Serien er en musikal med rap og er laget av min kjære storesøster Amy Black Ndiaye. Så hun har skrevet den og spiller hovedrollen. Jeg spiller søsteren hennes, pappa spiller pappaen vår, mamma spiller mammaen vår, og så spiller niesen vår min datter. Så det er mange familiemedlemmer med i den casten der. Og så er det mange rappere med, som Lars Vaular, Kamelen, Martin Hazy, Omar Noir og Action The Man. Tinashe Williamson er også med. Det har vært et skikkelig gøy prosjekt å være med på, fortsetter Ndiaye.

En del av tilskuddet Ndiaye har fått har gått til å starte et samarbeid med Burstimo, et markedsføringsselskap i London. Disse skal hjelpe henne med å nå ut til målgruppen i Canada, USA, Australia og UK og overføre lyttere til sosiale medier og visa versa.

- Konkrete mål for meg er å utvide og eksponere meg som låtskriver og artist i utlandet. Med tilskuddet har jeg mulighet til å gjøre det på den måten jeg hadde planlagt og den måten jeg har lyst til, som for eksempel å få hjelp av Burstimo. Det er jo en type markedsføring som jeg ikke har peiling på og ikke hadde hatt mulighet til å gjøre på egenhånd. Jeg ønsker også å hovedsakelig fokusere på unge kvinner, og folk som er opptatt av likestilling, menneskerettigheter og er rettferdighetsorienterte. Motivasjonen bak disse målene, er å spre budskapet i musikken min, som er å skape en bedre verden gjennom å utrydde hat med kjærlighet, avslutter hun.

Har du planer om å trappe opp din internasjonale virksomhet eller opplever du etterspørsel i et marked som du ønsker å følge opp? Music Norway har samlet veiledere og veikart til de viktigste markedene.