Andre Bratten og Niilas til festivalen Mutek Japan

Showene har premiere fredag 10. desember

Skrevet av Kristiane Lunde 09.12.2021

Niilas Minetta Westerlund
Niilas på Insomnia Festival 2021 (foto: Minetta Westerlund)

Den japanske festivalen Mutek Japan samarbeider i år igjen med to norske elektroniske musikk- og kunstfestivaler, Insomnia og Ekko, etter suksess fra i fjor. Connect Insomnia & Ekko-programmet har virtuell premiere på to av sine forestillinger spilt inn under den 20. utgaven av Insomnia i Tromsø, og den 18. utgaven av Ekko Festival i Bergen, som begge fant sted i oktober i fjor.

Med støtte fra Utenriksdepartementet har festivalene tatt opp opptredende til artistene sine og gjort de klare til å bli vist under Mutek Japan fredag 10. desember. Ekko Festival vil presentere “Design” utført av André Bratten sammen med billedkunstner Birk Nygaard. Mens Insomnia Festival presenterer artisten Niilas og hans opptreden.

- Det ble gjort et fullt konsertopptak av min opptreden på årets Insomnia Festival. En bra showcase av live-showet jeg selv har utviklet til albumet jeg slapp i 2020 “Also This Will Change”, med visuals av min grafiske makker Didrik Røberg, forteller Peder Niilas Tårnesvik som går under artistnavnet Niilas.

- Dette er en gyllen mulighet til å eksponere prosjektet til et annet og mer internasjonalt publikum. Den pågående pandemien har åpenbart gjort det å spille rundt og dra på turne ganske vanskelig, spesielt for en artist som ikke er "verdenskjent enda". Da er det fint å bli presentert til et interessert publikum i en relevant kanal. Forhåpentligvis kan det skape noen lyttertall, og potensielt noen fremtidige gigs?

Maurice Jones, kreativ direktør i Mutek Japan, forteller at samarbeidet med de norske festivalene begynte i 2020.

- Tommy Ose fra Insomnia og jeg har kjent hverandre en stund, og da vi møttes på CTM Festival i Berlin januar 2020 diskuterte vi en mulig kunstnerisk utveksling, å invitere norske artister til Japan og å bringe japanske artister til Norge. Dessverre kom pandemien og gjorde internasjonale reiser umulig. MUTEK-hovedkvarteret i Montreal initierte deretter utviklingen av vår virtuelle festivalplattform på virtual.mutek.org, som gjorde det mulig å fortsette å få kontakt med det internasjonale kunstneriske samfunnet og publikum. Ose og Einar Idsøe Eidsvåg i Music Norway inviterte deretter Asle Bakke Brodin fra Ekko Festival inn i prosjektet, som ble en ganske spennende vending. Siden dette allerede er det andre året av vårt samarbeid, er vi veldig spente på å styrke dette partnerskapet, som forhåpentligvis vil resultere i fysiske utvekslinger i nær fremtid.

Connect Insmonia & Ekko-programmet ble mottatt med stor anerkjennelse av lokalt og internasjonalt publikum, spesielt forestillingen til Lars Horntveth.

— Maurice Jones, kreativ direktør hos Mutek Japan

- Det vekket også en nysgjerrighet for den norske scenen hos det lokale publikummet, som vi forhåpentligvis vil kunne utforske videre i fysisk tilstedeværelse i fremtiden, avslutter Jones.

Mutek Japan er en del av det globale Mutek, etablert i 2002, med festivalutgaver i Montréal, Mexico City, Barcelona, ​​Tokyo, Buenos Aires, Dubai og San Francisco. Mutek er en kulturforening som er dedikert til formidling og utvikling av digital kreativitet innen lyd, musikk og audiovisuell kunst. I tillegg til sine faste festivaler samarbeider Mutek med forskjellige festivaler og organisasjoner, og turneer på tvers av flere kontinenter. Til dags dato har Mutek presentert i over 110 arrangementer i 43 forskjellige byer, 20 land og på 5 kontinenter siden sin første internasjonale aktivitet i 2002.

Showene har premiere fredag 10. desember kl. 20.00 JST på virtual.mutek.org og vil deretter være tilgjengelig for strømming. Mer informasjon finner du HER.