Over 2,6 millioner ble delt ut i Kickstart 21-ordningen

Musikkbransjen er på vei ut igjen.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 08.10.2021

Urban youth sound camp3
Urban Youth Sound Camp 2021 (foto: Loudkind Foto)

I september sendte Kulturdepartementet 5 millioner til Music Norway og den midlertidige covid-ordningen Kickstart 21.

Midlene skal stimulere til å gjenoppta og igangsette internasjonal aktivitet. Det betyr også at ordningen nå er forlenget og kriteriene justert.

Fordelingene i runde 4 av Kickstart-ordningen er nå gjort, og flere store prosjekter som aktiviserer bredt over hele landet har fått tilskudd. Neste søknadsfrist er 15. oktober.

- Vi ser at den internasjonale aktiviteten tar seg opp, og at aktørene snur seg raskt og rigger om for å være på plass i de internasjonale markedene i denne gjenåpningsfasen. Norske utøvere, opphavere og produsenter har holdt seg relevante gjennom digital tilstedeværelse det siste året, og er nå klare for å spille, møte og reise ut for å møte publikum og samarbeidspartnere internasjonalt, sier Karoline Røed Tønnesen, som er rådgiver for Kickstart-ordningen.

"Prosjekter der det har vært investert mye både før og under pandemien er prioritert i denne tildelingsrunden."

— Karoline Røed Tønnesen, rådgiver for tilskuddsordninger

Prosjekter der det har vært investert mye både før og under pandemien er prioritert i denne tildelingsrunden. Dette er prosjekter som bidrar til å aktivisere mange ledd og aktører i musikkbransjen, og som treffer godt på målsetningen med midlene.

- Mange har satset mye på å nå et større internasjonalt marked, men når verden stengte har det ikke vært inntekter å hente. Dette tilskuddet kan ikke kompensere for tapte inntekter internasjonalt, men vi håper det vil bidra til å dekke kostnader som kan kickstarte den internasjonale muligheten mange sto foran rett før pandemien brøt ut i fjor vinter, sier Røed Tønnesen.

Litt om tildelingene denne runden:

Label nights i Barcelona, London, Norden og Berlin
Jansen Records og datterselskapet Die With Your Boots On Records stiller med egne artister på en egen norsk scene og kveld under bransjetreffet og showcase-festivalen UK Americana Music Week i London i januar.

Smalltown Supersound får labelnight med egen scene på Mutek Festivalen i Barcelona 7. -12. mars 2022.

Monument Records reiser til Berlin og inviterer til et bransje-event for å lansere labelet internasjonalt.

GEMS har som mål å være aktivt med på å løfte frem nye norske artister og musikken deres internasjonalt, og bidra til å være et springbrett ut til internasjonale markeder. I januar skal de arrangere labelnights på The Lexington, i London.

Diamond Club har siden 2018 hatt utlandskontorer i London, Stockholm, København og nå senest i Reykjavik. Diamond Club er en singel-klubb som oppdager og løfter frem nye norske artister til et internasjonalt publikum. De skal i tiden fremover showcase seks av sine norske artister sammen med lokale artister i London, Stockholm, København og Reykjavik.

Starter samarbeid under pandemien

Bransjeveteranene Vegard Waske, Geir Luedy og Mikal Telle startet i mars opp et splitter nytt publishingselskap. Covid-19 ga dem en unik mulighet til å planlegge og lansere selskapet First Cut AS. Nå er tiden endelig klar for å sende sin låtskriver Sofiloud og produsent Hakz ut å gjøre sessions fysisk etter lang tid med sessions over Zoom og Teams. De planlegger flere turer til London, Stockholm, København og Berlin sammen med teamet.

Blu Perspective Management er et nytt selskap på manager himmelen. Selskapet dannes av Viljar Siljan (tidligere Compro) og Sebastian Smedberg (fra Love Street Music). Managementet skal satse internasjonalt. Målsettingen er å være tilstede i hele verden, men fremfor alt i de nordiske landene allerede høst/vinter 2021.

Loudkind Music Group AS tar med seg Dio Mudara til Polen. Her skal de ha sessions og møter med artister og samarbeidspartnere. Samtidig skal de også pitche låter fra «Urban Youth Sound Camp» som ble arrangert i Oslo tidligere i høst.

- Det er motiverende å se at denne tøffe tiden også har fostret nye samarbeid, og at tildelinger i Kickstart stimulerer til at flere artister blir lansert internasjonalt i tiden fremover. Det er samtidig viktig å understreke at tilskudd gitt gjennom denne ordningen ikke kan brukes til å dekke ordinære driftsutgifter, og at kostnader som kan dekkes av andre ordninger må omsøkes der. Men om du trenger råd på veien, så hører vi gjerne fra deg, sier Røed Tønnesen.

Totalt kom det inn 40 søknader til fristen 22. september, hvorav 22 ble innvilget. Neste søknadsfrist er 15. oktober.