Spellemann-nominert: Aurora

Årets Internasjonale Suksess

Skrevet av Kristiane Lunde 19.04.2022

AURORA ÅIS21
AURORA

AURORA

Aurora er nominert til Årets Internasjonale Suksess 2021, prisen som skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt.

Prisen blir delt ut under Spellemannprisen fredag 22. april.

Juryens begrunnelse: Med fengende, drømmende og emosjonelle poplåter, ofte med preg av mystikk, har Aurora rukket å bygge seg en enorm internasjonal fanskare. Året 2021 var intet unntak for suksess på Aurora sin front. Hennes låt "Runaway" fra 2015 gikk viralt på sosiale medier med taggen #RunawayAurora. Låten bidro til at det ble laget 20 millioner videoer på plattformen TikTok som genererte 38 milliarder visninger, og låten fikk 250 millioner streams kun i 2021. Hun slapp i tillegg låtene "Cure For Me", som streamet fire ganger kjappere enn noen tidligere singel hun har sluppet, "Giving In To The Love", Heathens", "Paramoure" ft. Sub Urban og "Midas Touch", der sistnevnte var med i «Hanna», TV-serie på Amazon.

I løpet av året triplet hennes antall følgere på sosiale medier og strømmeplattformer seg til 13 millioner og hun hadde 1,7 milliarder streams i 2021. Videre rakk hun å reise rundt til tross for en nedstengt livescene og var med på Japan Super Sonic, Mexico Corona Capital, Polen Fest Festival, Romania Electric Castle Festival, Late Night with Seth Meyers, New York Terminal 5 og spilte to shows på Los Angeles Mayan Theater. Og hun var nominert til Årets Artist på P3 Gull i november.

Hun inngikk også samarbeid med Keychange for å bli norsk ambassadør, og bruker kraften i sin kunstneriske stemme til å fremme feminisme, sette fokus på menneskerettigheter, rasisme og LGBTQ-rettigheter. Hun bruker konsekvent norske samarbeidspartnere som på for eksempel bilder, video, styling, make up, produsenter, musikere, og har ofte med seg norske up-and-coming artister for å fremme de på turné og eventer som "Exist For Love Sessions".

Prisen Årets Internasjonale Suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport. Prisen består av Spellemannharpe og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet. Vinneren skal gi dette videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen til vedkommende. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Årets nominerte er Anne Judith Wik, Bendik Giske, Cashmere Cat og Bendik Giske.