Spellemann-nominert: Bendik Giske

Årets Internasjonale Suksess 2021

Skrevet av Kristiane Lunde 19.04.2022

Bendik Giske ÅIS21
BENDIK GISKE

BENDIK GISKE

Giske er nominert til Årets Internasjonale Suksess 2021, prisen som skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt.

Prisen blir delt ut under Spellemannprisen fredag 22. april.

Juryens begrunnelse: Bendik Giske er en norsk saksofonist som utforsker saksofonen og pustens muligheter, og som etterlater seg sterke inntrykk hos publikum som opplever hans liveopptredener. Hans andre album for solo saksofon og stemme, Cracks, ble utgitt på Smalltown Supersound i august 2021 og tiltrakk seg en strøm av positiv omtale. I august ble hans albumet fremhevet som Contemporary Album of the Month i The Guardian, og anerkjente internasjonale musikkpublikasjoner lovpriste albumet; Pitchfork frontet sin bejublende anmeldelse på forsiden i flere dager.

I 2021 spilte Giske 20 spillejobber i Europa, blant annet på Unsound (hvor han åpnet festivalen), Le Guess Who og Berlin Atonal - noen av de viktigste festivalene innen sin sjanger. Han var også co-headliner på konserter med Catherina Barbieri, og hadde headline show på anerkjente Silent Green i Berlin. Giske lagde også det digitale bestillingsverket Bristfor MUNCH sammen med den anerkjente filmskaperen Matt Lambert, som ble filmet på HAU 1 (Hebbel am Ufer) i Berlin, og han skapte et nytt bestillingsverk for Berliner Festpiele i Zeiss Großplanetarium i Berlin.

Verden har fått øynene opp for denne særegne kunstneren, og i Bendik Giske har norsk samtidsmusikk fått enda en profil som etablerer seg på høyt internasjonalt nivå.

Prisen Årets Internasjonale Suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport. Prisen består av Spellemannharpe og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet. Vinneren skal gi dette videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen til vedkommende. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Årets nominerte er Anne Judith Wik, Bendik Giske, Cashmere Cat og Bendik Giske.