- Publikum har langt mer innflytelse enn før

Mina Ingebretsen | Masterclass 2023

Skrevet av Henning Lefsaker 06.11.2023

F8 A7559
Mina i prat med Erik Jansen under trade mission til Mexico. (Foto: Henning Lefsaker).

Mina Ingebretsen, 29 år, fra Stavanger, studerte Music Industry Management i London. Etter eksamen i 2017 startet hun hos AWAL, her jobbet hun innenfor markedsføring og jobbet som prosjektleder med globale artister i fem år. Hun var en del av Lauv-teamet i 5 år, jobbet med Kim Petras i UK fra 2019-2021 og nådde #1 på UK-album chart med The Wombats i 2022.

Nå er Mina International Export Manager hos Universal Music, jobber med artister som Astrid S, Dagny og Victoria Nadine. Hun var også en del av teamet som sikret en topp 5-plassering for Alessandra i Eurovision. Mina ble kåret til en av Nordic Music Biz' Top 20 Under 30-vinnere i 2023.

1. Fortell litt om selskapet du jobber i, og hva du gjør der?

Jeg jobber som International Export Manager hos Universal Music Norge. I denne rollen fokuserer jeg på markedsføring og eksport av våre norske artister, hovedsakelig de som synger på engelsk, til internasjonale markeder. Mine ansvarsområder omfatter salg, markedsføring, strategi, sosiale medier, digitale strømmetjenester, samt andre oppgaver. Dette gjør jeg i tett samarbeid med artister, artistmanagement, Universal Music Group Norge, og våre team spredt rundt om i verden.

IMG 1173
Mina Backstage på Rockefeller med The Wombats i mai 2022. (Foto: Privat)
F49caa79 f46c 4ebb 83e1 d09eb073de6c1687
Backstage på konserten til LAUV på O2 Shepherds Bush i London. LAUV mottok en plakett for to gullplater i UK. Fra venstre: Mina, LAUV og Nathan Liddle Hulme. (Foto: Privat)
De norske vinnerne av Top 20 under 30 2023 fra Norge, Fra venstre: Dennis Kiil, Mina Ingebretsen, Peder Benjamin Hagen og Aldin Duratovic. (Foto: Henning Lefsaker)
De norske vinnerne av Top 20 under 30 2023 fra Norge, Fra venstre: Dennis Kiil, Mina Ingebretsen, Peder Benjamin Hagen og Aldin Duratovic. (Foto: Henning Lefsaker)

2. Hva er den mest minneverdige opplevelsen du har hatt i karrieren så langt?

Den mest minneverdige opplevelsen i min karriere må være å delta på Eurovision med Alessandra. Arbeidet strakte seg fra februar til den faktiske begivenheten i Liverpool i mai, men særlig de to intense, lærerike og underholdende ukene i Eurovision-boblen i Liverpool var spesielt. Som en dedikert Eurovision-fan ga det meg en fantastisk innsikt og forståelse av hva det innebærer å delta på Eurovision, både for artisten og hele apparatet rundt. Hvordan tre minutter plutselig blir det viktigste og det du jobber mot fem måneder i strekk. Det var både surrealistisk og fascinerende å være en del av alt det intensive arbeidet som går inn i gjennomføringen av Eurovision.

3. Hva liker du mest med jobben din?

Jeg liker spesielt å jobbe med markedsføring og alt det innebærer. Det å sette meg inn i data og forsøke å forstå hvem som utgjør publikumet til en artist, og hvorfor, er noe jeg virkelig trives med. Det fascinerer meg å utforske hvorfor noen artister presterer bedre enn andre når det gjelder streaming og sosiale medier, selv om de kanskje ikke har de beste låtene. Å kartlegge og forstå det potensielle publikumet for en artist, samt finne optimale måter å nå disse menneskene på, gir meg stor tilfredsstillelse.

Det som gjør jobben enda mer interessant, er at alle verktøyene vi bruker innenfor markedsføring – som TikTok, YouTube, Instagram, og Discord – stadig endrer seg. Vi og artistene må tilpasse oss i takt med utviklingen på disse plattformene. Vi lever i en tid der publikumet har langt mer innflytelse enn før, og jeg synes dette gjør jobben min både utfordrende og utrolig morsom!

4. Hvis du kunne samarbeide med hvilken som helst artist, levende eller avdød, hvem ville det være, og hvorfor?

BTS – Jeg tror det å være en del av det teamet gjennom den veksten og suksessen de har opplevd de siste årene, spesielt fra 2019 til 2022, må ha vært helt utrolig å være en del av. K-pop blir håndtert på en helt annen måte enn hvordan vi jobber med andre sjangre i Europa, så jeg tror det ville vært utrolig lærerikt å være en del av den prosessen.

IMG 1467
Mina på rødløper før NME AWARDS 2022 i London. Med kollegaer fra AWAL og artisten CMAT.

5. Hva brenner du mest for å få til?
Mitt hovedmål i den nåværende rollen min er å bidra til at norske artister etablerer og opprettholder vellykkede karrierer i utlandet. Gjennom tett samarbeid med artisten og teamet rundt ønsker jeg å være en drivkraft i den internasjonale utviklingen av artisten. Dette innebærer å bygge opp en internasjonal fanskare og hjelpe dem med å nå de målene som er satt for en vellykket karriere utenfor Norge.

IMG 52531684
Backstage på Eurovision før flagg paraden med Victoria Nielsen, Alessandra Mele. (Foto: Privat).
IMG 97501682
Mina sammen med kollegaer på Findings: Albertine Jensen, Henriette Sakrisvold, Atle Richter Schie, Camilla Shoaei. (Foto: Privat).

PODKAST:

Mina var nylig gjest i vår podkast The Music Manager. Hør episoden her:

6. Hvem er ditt største forbilde?

Mine foreldre, - mamma og pappa. De har bygget seg opp i egne karrierer uten den tradisjonelle norske utdannelsen som nå betraktes som vanlig. Begge har oppnådd suksess ved å være dyktige med mennesker, være hardtarbeidende, ærlige og direkte.

Måten de oppdro meg på, i tillegg til at jeg har observert dem i arbeidssituasjoner, har formet mange av mine egenskaper og arbeidsmetoder. Jeg har lært mye fra måten de alltid har vært rundt mennesker, både i arbeidssammenhenger og generelt gjennom livet mitt.

7. Hva er verdens beste låt?

Det er for mange til at jeg egentlig kan velge én, men en av mine absolutte favorittlåter (av mange grunner) er 'Love Is All' av The Tallest Man On Earth.

F8 A5959
Mina presenterer på Masterclass. (Foto: Henning Lefsaker).

Masterclass er et kompetanseprogram drevet av Music Norway som skal sikre rekruttering av yngre bransjetalenter med internasjonale vekstambisjoner.