Norske artister på amerikanske festivaler

South by Southwest og The New Colossus Festival

Skrevet av Kristiane Lunde 10.03.2022

Fieh Jonathan Vivaas Kise
Fieh (foto: Jonathan Vivaas Kise)

Fieh, Malin Pettersen og Pom Poko spiller på South by Southwest (SXSW). Festivalen som blir arrangert i Austin, Texas 14. - 20. mars, er en av verdens største musikkfestivaler av sitt slag der nye og etablerte artister når nye målgrupper og publikum med sine showcaser. Festivalen samler tusenvis av publikummere, 300 artister og musikkbransje fra hele verden.

Innspilt musikk i USA:

I 2021 vokste inntektene fra innspilt musikk med 23% til 15 milliarder USD. Alle formater opplevde vekst med unntak av digitale downloads. Streaming står for 83% av inntektene, mens fysiske formater står for 11%. Vinyl opplevde en vekst på 61% og står for 1 millard USD i 2021. (Kilde: RIAA)

Glenn Larsen i Indianer, managementet til Pom Poko har store forventninger til årets SXSW, men er også spent på om man er tilbake til nomalen.

- Vi håper og tror det. Pom Poko reiser i alle fall dit med god selvtillit og en følelse av at vi skal kunne få veldig mye ut av festivalen. Forhåndsinteressen har vært svært god, vi har mange gode konserter på plass, og vi har jobbet veldig hardt siden avlysningene i 2020. På plass i Austin har vi dessuten både amerikansk og europeisk bookingselskap, ved siden av Bella Union, plateselskapet vårt, som også har en offisiell konsertkveld i programmet. Det er gode krefter å ha i ryggen, forteller Larsen i Indianer.

- Og det er klart vi er spente på å reise tilbake igjen. Sist forlot vi USA i all hast etter bare én konsert, men samtidig var det en veldig god opplevelse og et entusiastisk publikum. Vi er i en god posisjon til å fortsette der vi slapp, noe vi gleder oss til, sier Larsen.

Erik Jansen i Jansen Records, plateselskapet Fieh og Malin Pettersen hører til, forteller at han er usikker på hva man kan forvente av festivalen.

- Det er jo noen år siden man fysisk har vært der nå og ting kan være litt annerledes. Men håper og tror vi kan få til masse ting som vanlig på festivalen. Det har vært veldig god bransje interesse for både Fieh og Malin Pettersen på forhånd.

Under SXSW sin film-konferanse vises også filmen Vanishing Fog der Emil Nygård Olsen er lyddesigner og har laget musikken.

I tillegg er både Fieh og Pom Poko booket til å spille på The New Colossus Festival i New York City. Festivalen som starter onsdag 9. mars og varer frem til søndag 13. mars, samler artister og bransjefolk til showcaser og konferanser på ulike konsertlokaler i NYC som Mercury Lounge, Arlene’s Grocery, Berlin, Bowery Electric, East Berlin, Pianos.

Jansen sier han tror det blir bra å spille i USA igjen.

- Vi hadde Orions Belte på første utgaven i 2019 og det var en veldig hyggelig low-key festival, hvor man møter masse av bransjen fra NYC. Vi har mange avtaler med diverse bransjefolk jeg ikke har sett på flere år nå, så det blir både hyggelig og produktivt. Vi har et stort nettverk med music supervisers, booking- og PR-folk som skal sjekke ut artistene våre, så artistene og vi gleder oss masse.