The Music Manager #17: Yonas Aregai

Interessen for musikkrettigheter som investeringsobjekt er voksende og beregninger viser at kataloger og musikkrettigheter skiftet hender for over 5 milliarder amerikanske dollar i 2021. I denne episoden av The Music Manager forteller Yonas Aregai i investeringsselskapet GoldState Music hvordan han navigerer i markedet, etter å ha jobbet i mange år med Alan Walker i selskapet MER

Skrevet av Carl Kristian Johansen 14.06.2023

Eksportpodden no17 nettsiden Yonas Vegard39
Yonas Aregai i GoldState Music er på besøk hos Vegard Waske for å snakke om musikkrettigheter som investeringsobjekt. (Montasje: Karoline Røed Tønnesen)

Yonas Aregai har mange år fartstid i selskapet MER sammen med Gunnar Greve, og var med i forhandlingene da halvparten av rettighetene knyttet til Alan Walkers musikk i perioden 2015 – 2020 ble solgt til det amerikanske investeringsselskapet GoldState Music for 420 millioner kroner.

Etter salget byttet Aregai side av bordet og jobber nå for GodState. Fra sin base i Norge forteller Aregai om hvordan GoldState opererer som investor i musikkmarkedet, både i mainstream-markedet og i nisjene. Aregai deler også sine erfaringer med å jobbe med Alan Walker i MER, og hvordan man bygger en langsiktig artistkarriere.

Music Business Worldwide har beregnet at kataloger og musikkrettigheter for minst 5 milliarder US$ skiftet hender i 2021. MIDiA, som også inkluderer investeringer i musikkselskap og fond som kjøper opp musikkrettigheter, antyder at det samlede beløpet er betydelig høyere, rundt 12 milliarder US$. Omtrent halvparten av transaksjonene handler om kataloger kjøpt av musikkselskap direkte fra artister og musikkskapere. Den andre halvparten handler om kjøp og salg av rettigheter fra ett selskap til et annet, som oftest med et major-selskap på kjøpersiden.

Sammen med Musikkforleggerne presenterer Music Norway panelet «Oppkjøp av rettigheter: Hvordan påvirker det musikkbransjen?» under årets by:Larm. Les mer om det HER.

Episoden finnes også hos Apple Music og Acast.

Music Norways podkastkanal Eksportpodden er vertskap for serien The Music Manager, som lages av Vegard Waske. I The Music Manager møter Waske andre managere som opererer i ulike markeder og som går i dybden på hvordan de jobber med sine klienter internasjonalt.

Vegard Waske er manager for Cashmere Cat som har gjort stor suksess i USA som låtskriver og produsent for artister som Justin Bieber/Kid Laroi, Halsey, Travis Scott, The Weeknd, Kanye West og Ariana Grande. Waske har en mangfoldig bakgrunn som blant annet hardcore-trommeslager, journalist, Slottsfjell-booker, og har vært manager for blant andre JR Ewing, Jaga Jazzist og Lindstrøm. Waske driver Mandelbaum Management som i tillegg til Cashmere Cat huser Digitalism, Charlie Cunningham, TRXD og Bearson. «The Music Manager» for Music Norways podkast-kanal Eksportpodden er Waskes første podkast-serie.