- Jeg lever ut drømmen min

Komponist og saksofonist Marius Neset er nominert til Spellemann-prisen «Årets Internasjonale Suksess 2023».

Skrevet av Anna Kristine Lund 12.03.2024

DSC 0864 Photo by Roar Vestad
Marius Neset. (Foto: Roar Vestad)

For Marius Neset har 2023 vært året han tok enda et steg opp i skalaen på konsertsaler i Europa, som Elbphilharmonie Hamburg og Kölner Philharmonie, samt høstet anerkjennelse for utgivelsene sine hos de største mediene i verden. Han har bygget steg for steg hele karrieren, men det han beskriver som høydepunktet fant sted i Royal Albert Hall i London i september i 2022.

- En ting er å spille der. En annen ting er å stå på den scenen og fremføre premieren på et bestillingsverk du selv har komponert. Det var en helt spesiell opplevelse, forteller Marius.

Den britiske festivalen BBC Proms ønsket at Marius skulle komponere et bestillingsverk for kammermusikkorkesteret London Sinfonietta. Det er den tredje gangen han samarbeider med ensemblet på 19 personer, som regnes for å være blant verdens ledende. Bestillingen resulterte i verket «Geyser».

- Jobben min er å finne på nye ting hele tiden, så jeg vil nesten kalle meg en oppfinner! Av og til kjennes det veldig lett, mens av og til står det stille.

Veien til urfremføringen var lang og krevende, beskriver Marius. Intens komponering i over ett år, levere alt fra seg rett før tidsfristen, lære å spille det du har komponert selv. Videre går man inn i en like intens periode, der kammerorkesteret i London skal lære seg notene og samspillet med saksofonisten. Til slutt, selve fremføringen, som ble avsluttet med trampeklapp fra salen.

- Da jeg var ferdig var jeg helt tom. Heldigvis, selv om det er klisje, er det veien som er målet. Nå har vi spilt det flere ganger sammen og vi slapper alle mer av når vi spiller det nå. Det er deilig å merke at verket får et eget liv og at London Sinfonietta føler like mye eierskap til det som meg.

Marius Neset under urfremføring av «Geyser» på BBC Proms 2022.
Marius Neset i Royal Albert Hall under BBC Proms. (Foto: Chris Christodoulou)

DSC 1215 3 Photo by Roar Vestad
Marius Neset i aksjon. (Foto: Roar Vestad)
Marius Neset under BBC Proms Chris Christodoulou
Under urfremføringen av «Geyser» med London Sinfonietta. (Foto: Chris Christodoulou)
DSC 1375 Photo by Roar Vestad
Marius Neset. (Foto: Roar Vestad)

I 2023 ble «Geyser» spilt igjen som åpningen på Bærum Jazzfestival og i Queen Elisabeth Hall under EFG London Jazz Festival. Urfremføringen ble også gitt ut på plate og fikk en andreplass i The Guardians liste over verdens beste jazzalbum det året. Samtidig ble innspillingen hans «Summer Dance» med KORK listet som et av verdens beste jazz- og world-album fra 2023 av The Times.

- Det var helt absurd! Å se mitt navn sammen med de andre navnene som dukket opp på listene. Forbildene jeg har vokst opp med. Det var vanvittig stas.

Selv om Marius’ arbeid har fått imponerende omtale og oppmerksomhet ute i verden, er Spellemann-nominasjonen her hjemme i Norge for «Årets internasjonale suksess» spesielt viktig for ham.

- Jeg kjenner meg glad og takknemlig for å bli sett for det jeg har gjort, fordi jeg vet hvor mange dyktige musikere som holder på med det jeg gjør her til lands.

Han forteller at han er stolt av nominasjonen og av å komme dit han har kommet i karrieren, og samtidig si at han aldri har gått på kompromiss med musikken. Det har vært viktig for han å aldri gjøre noe han ikke kan stå inne for, det er han som velger musikere, produsenter og tonene han har delt med verden.

- Jeg har alltid drømt om å reise jorden rundt og spille min egen musikk. Nå lever jeg ut drømmen min, og det prøver jeg å minne meg selv på de dagene jeg klager på at det er slitsomt.

Helt til slutt: har du et råd til andre i musikkbransjen som vil ta steget ut av Norge?

Det er enormt viktig å ikke gå på kompromiss med seg selv, være ærlig og stole på sine musikalske valg. Du blir fort avslørt om du bare lager noe folk vil ha, men du selv ikke liker. Og vær tålmodig! Det tar tid å bygge seg opp en karriere.

Fem kjappe:

 • Hvilken norsk musikk følger du mest med på om dagen?
  Stian Carstensen, hans nyeste plate er fantastisk.
 • Hva er den fineste lyden du hører i løpet av en dag
  Latteren til mine barn.

 • Hvis du vinner prisen, hvem ringer du først for å fortelle om nyheten?
  Min samboer.

 • Hvilken film/TV-serie hadde vært drømmen å lydlegge?
  James Bond hadde vært fett!

 • Nevn tre ting som må være på plass for at du skal være i modus til å skape musikk?
  En kreativ morgen kommer som regel etter en god natts søvn (fungerer dårlig med å være småbarnsfar), ingen forstyrrelser og at jeg har ruslet meg en tur ute først.

Prisen for «Årets internasjonale suksess» blir delt ut på Spellemann-prisen 4. april.