- Ta vare på folkene som har fått deg dit du er

Popartist girl in red er nominert til Spellemann-prisen «Årets Internasjonale Suksess 2023».

Skrevet av Anna Kristine Lund 26.03.2024

girl in red (Foto: Heather Hazzan)
girl in red (Foto: Heather Hazzan)

For andre gang er girl in red, som egentlig heter Marie Ulven, blitt nominert til Spellemann-prisen for «Årets Internasjonale Suksess». Det var noe hun ikke forventet skulle skje og heller ikke noe hun trodde var mulig.

- Men det er veldig kult! Jeg slapp jo ikke musikk i fjor, så jeg tenkte jeg var irrelevant. Men det skal sies at jeg har en internasjonal følelse rundt hele året.

Mye av tiden til Marie ble brukt på turné i utlandet i fjor. Det er det hun og manageren hennes, Ben Blackburn, har arbeidet mot fra dagen de teamet opp. Sammen har de tatt internasjonale valg og jobbet mot de markedene der Marie har fans. Første stopp på reisefot i fjor var Japan, med konserter i Tokyo og Osaka, i et land hun har drømt om å dra til lenge.

- Det var helt rått, som å være i en opp-ned-versjon av verden! Det satte standarden for oppdagelse i løpet av året.

Videre gikk turen til Australia, der hun var med på den turnerende festivalen Laneway og fløy landet rundt med blant annet søster-trioen i HAIM, som benyttet anledningen til å tulle med Maries flyskrekk. I august var hun på plass på Lowland festival i Nederland og serverte den største moshpiten hun har opplevd på egen konsert.

- Det var bare et øyeblikk med masse adrenalin, en peak konsertopplevelse. Det er kult å være på bakkenivå sammen med de som er på konserten, og jeg tror det betyr mye for dem også at veggen mellom artist og publikum blir brutt ned.

Det er ikke bare på bakkenivå girl in red har overbevist publikum, det har også skjedd på noen av USA sine største stadioner. Marie varmet opp for nåtidens største artist, Taylor Swift, på åtte av hennes konserter på turnéen «Eras Tour», i juni fjor. Aldri før hadde artisten fra Horten vært på en så stor konsert eller besøkt en slik stadion.

- Jeg innså da jeg sto på scenen at dette er sjeldent og kommer nok aldri til å skje igjen. Det er virkelig et høydepunkt i livet.

Taylor Swift og Marie Ulven/girl in red (Foto: Isak Jenssen)
Taylor Swift og Marie Ulven/girl in red i 2023 (Foto: Isak Jenssen)

Relasjonen mellom Taylor Swift og girl in red strekker seg tilbake noen år. I 2021 sendte Marie debutplaten sin «if i could make it go quiet» til Swift, uten å regne med at den faktisk skulle nå helt frem til den amerikanske popstjernen. Det gjorde den. Tilbake i posten fikk hun både merch og alle vinylene hennes.

- Hun sendte også noen malerier hun hadde malt av noen søte, små blomster, som jeg har hengende i leiligheten min.

Så kom forespørselen om å varme opp for superstjernen, på det som har blitt den mest innbringende turnéen i verdenshistorien. Etter stadionkonsertene med Swift sommeren 2023 kjente Marie på følelsen av at det faktisk var mulig å stå på store scener i en artistkarriere, og drømte om at hun selv kanskje kunne oppnå det samme som headliner.

- Samtidig skjønner jeg at det er så mye som skal til for å komme seg dit og det skjer de færreste, uansett hvor flink man er. Taylor har jo holdt på i 15 år. Men jeg fikk litt blod på tann, ja!

Nytt album i april
Selv om girl in red turnerer mest i utlandet og har varmet opp for verdens største artist, betyr det mye for henne å ha basen i Norge - både privat og i karrieren. Marie turnerer fortsatt med det samme bandet hun har hatt fra start, har samme fotograf og produserte sin nye plate i Bergen sammen med sin langvarige samarbeidspartner Matias Tellez.

- Jeg tror det er dumt å droppe de menneskene du har hatt med fra dag én, bare fordi du får masse internasjonal oppmerksomhet. Det er de folkene som har fått deg dit du er og det er viktig å ta vare på dem.

Nå jobber hun mot albumslipp for sitt andre album «I’M DOING IT AGAIN BABY!», som kommer 12. april.

- Jeg er så KLAR for det! Endelig har jeg fått oppdatert uttrykket mitt og kan vise folk hvem jeg føler at jeg er nå, i motsetning til hvem folk tror jeg er.

Helt til slutt: har du et råd til andre i musikkbransjen som vil ta steget ut av Norge?

Sjekk at du har et marked før du reiser ut i verden! Dobbeltsjekk at du ikke bare har lyst til å dra på en kul USA-turné, men at det finnes mennesker der ute som følger med på deg. Og reis med gode venner du kan leve tett på, uten at dere krangler.

Fem kjappe:

 • Hvilken norsk musikk følger du mest med på om dagen?
  Undergrunn!
 • Hva er den fineste lyden du hører i løpet av en dag
  Luna (hunden min) som lager søte pipelyder.
 • Hvis du vinner prisen, hvem ringer du først for å fortelle om nyheten
  Besse! Bestefaren min. Han er veldig glad i Spellemann.
 • Hvilken film/TV-serie hadde vært drømmen å lydlegge?
  Jeg vil lage noe til Joachim Trier! Hva som helst, om han så bare måtte trenge et sekund av en piano-note.
 • Nevn tre ting som må være på plass for at du skal være i modus til å skape musikk?
  Tim Wendelboe-kaffe, piano, Matias Tellez - og den fjerde må bli Luna!

«Årets Internasjonale Suksess 2023» blir delt ut på Spellemann-prisen 4. april.